JE WERK LOSLATEN OP VAKANTIE? ZO DOE JE DAT!

De behoefte aan verlof is momenteel sterker dan ooit! De grenzen tussen privé en werk vervagen en dit brengt de nodige stress en vermoeidheid met zich mee. “Vakantie nemen is onmisbaar voor een goede gezondheid“, vertelde Lode Godderis al eerder. Hij is professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en algemeen directeur van IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk.

“Studies toonden al eerder aan dat géén vakantie nemen nefast is voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het risico op hart- en bloedvataandoeningen wordt groter en mentale gezondheidsproblemen loeren om de hoek. Zo’n verlofperiode is een moment waarop je de rust kunt terugvinden en activiteiten kunt doen die je leuk vindt. Zo kun je de batterijen weer opladen.”

Met deze 5 tips lukt het je vast om te ‘deconnecteren’.

Neem voldoende vakantie

Om er helemaal uit te zijn heeft een mens 3 weken vakantie nodig. In plaats van verlofdagen te spreiden, kies je dus beter voor één langere vakantieperiode. De kans is dan veel groter dat je je mentaal en fysiek kan loskoppelen van je werk.

Bereid je afwezigheid voor

Breng collega’s, klanten … op de hoogte en zorg voor de nodige overdrachten en back-ups.

Door op tijd out of office in te schakelen, kan je rustig afronden.

Bepaal zelf je bereikbaarheid

Bespreek openlijk je bereikbaarheid en hou jezelf aan gemaakte afspraken.

Zet meldingen uit op je smartphone

Je kan eventueel apps tijdelijk verwijderen of de meldingen uitschakelen. Werkgerelateerde mails of chatberichten kan je missen op vakantie!

Haal zoveel mogelijk uit je vakantie

Doe vooral de dingen die je graag doet! En dat bepaal je helemaal zelf! Je kan een oplijsting maken van de dingen die je graag zou willen doen; de kans is dan groter dat je het deze keer dan wél doet.

(Skwadra by Tagtik/Source: IDEWE/Illustration picture: Unsplash)

2022-06-23T08:45:24Z dg43tfdfdgfd