ZO REIS JE DOOR DE TOP 3 GELUKKIGSTE LANDEN TER WERELD

Finland

1. Duik de sauna in in Fins Lapland

Geniet van een rooksauna in Finland. Foto: Julia Kivela

De Finnen zijn niet alleen de gelukkigste mensen ter wereld. Ze zijn, op de Zweden na, ook de gezondste inwoners van Europa. Maar stoppen met roken? Daar beginnen ze niet aan. Tenminste, niet in de savusauna, de schoorsteenloze rooksauna. In deze zwartgeblakerde en meest traditionele sauna’s wordt eerst een houtvuur opgestookt. De rook van het vuur vult de hele ruimte, die vervolgens goed geventileerd wordt. Finnen zweren bij de geur en het sfeervolle interieur van de savusauna. Zelf proberen? De Kuurakaltio-rooksauna in Kiilopää ligt naast een kristalheldere beek in Fins Lapland.

2. Ga eilandhoppen op de fiets

Verken de Archipelago-trail per fiets. Foto: Juho Kuva

Finland staat bekend als het land van de duizend meren. Je zou bijna vergeten dat het ook ruim 75.000 eilanden telt. Wie hier wil eilandhoppen kan dat óók per fiets doen. De mooiste route is de 250 kilometer lange Archipelago Trail in het zuidwesten. Vanuit de historische stad Turku fiets je langs rotseilandjes en landelijke weggetjes in een grote cirkel naar het schilderachtige houten stadje Naantali. Zit je liever minder lang in het zadel? Fiets dan in twee dagen de Small Archipelago Trail (120 kilometer). Beide routes zijn open van 10 mei t/m 8 september, wanneer er gratis veerboten tussen de eilanden varen.

3. Ga wandelen met rendieren in Lapland

Ga de wildernis in in Finland. Foto: Rami Valonen

Het gaat wat ver om het Fins Toscane te noemen, maar nationaal park PallasYllästunturi in Lapland registreert in juni gemiddeld meer uren zonneschijn dan delen van Italië. Haal je portie vitamine D in het hoge noorden tijdens een zesdaags avontuur in de wildernis. Je wandelt met rendieren en gaat kanoën en wildplukken onder de middernachtzon. Hoe het kan dat dit nog geen massatoerisme trekt? Simpel, in de houten hut met sauna is plek voor slechts zes deelnemers (€ 1800 p.p.).

Denemarken

1. Geniet van een buitenbad in Kopenhagen

Dompel je onder in Kopenhagen. Foto's: Daniel Rasmussen

In de zomermaanden verzamelt heel Kopenhagen zich aan het water. De hoofdstad van Denemarken telt vier buitenbaden in de haven: Islands Brygge, Kalvebod Brygge, Sluseholmen en Fisketorvet. Zit het weer niet mee tijdens je bezoek aan Kopenhagen? Niet getreurd: je krijgt het hele jaar door een warm gevoel van de drijvende hottubs van CopenHot. Vraag je je na afloop nog altijd af waarom die Denen toch zo blij zijn? Breng dan een bezoek aan het Happiness Museum of dompel je onder in Deense cultuur tijdens een Hygge and Happiness wandeltour.

2. Bewonder de sterrenhemel van Scandinavië

Ga op sterrensafari in Denemarken. Foto: Per Rasmussen

De Deense eilanden Møn en Nyord vormen samen het enige Dark Sky Park van Scandinavië. Overdag is Møn dankzij zijn 128 meter hoge witte krijtklippen en fijne stranden al spectaculair, maar ’s nachts doet het eiland er dankzij minimale lichtvervuiling nog een schepje bovenop. Vanaf september tot maart is de kans om tijdens een sterrensafari de Melkweg, vallende sterren of de Andromedanevel te zien het grootst.

3. Bezoek de gelukkigste stad ter wereld: Aarhus

Bezoek de gelukkigste stad ter wereld: Aarhus. Foto: Kim Wyon

In Kopenhagen beschouwen ze Aarhus als de tweede stad van Denemarken, maar in Aarhus zelf zien ze dat toch anders: Aarhus komt op de eerste plaats, want volgens het Britse Institute for Quality of Life is het nergens ter wereld zó fijn wonen. Tijdens een stedentrip wordt dat snel duidelijk. Het centrum is overzichtelijk en compact, met het ARoS Aarhus Art Museum, het best bezochte kunstmuseum in Scandinavië, en cultuurcentrum DOKK1 op loopafstand. Even buiten de stad wachten heerlijke stranden en bossen.

IJsland

1. Bezoek een warmwaterbron

Opwarmen doe je in de Highland Baths. Foto: Highland Base – KerlingarfjöllBW

Het maakt niet uit hoeveel sneeuw er valt of hoe donker de lange winterdagen zijn: er bestaat geen slecht moment voor een bezoek aan een warmwaterbron. IJsland heeft er heel wat, van tourist traps als de Blue Lagoon tot goed verstopte stoombaden in het ruige binnenland. Onze favoriet is het kleine Hrunalaug in Flúðir, even buiten Reykjavík.

2. Overwinter in het binnenland van IJsland

Highland Base Huts in de sneeuw. Foto: Highland Base – KerlingarfjöllBW

In 2024 heeft IJsland voor het eerst in de geschiedenis meer menselijke bewoners dan schapen. Wordt het te druk, nu het eiland 400.000 inwoners telt? Nee, want IJsland heeft dit jaar nóg een nieuwtje: voor het eerst kun je de winter doorbrengen in de IJslandse highlands, in de lodges van Kerlingarfjöll Highland Base. Een tweepersoonskamer boek je vanaf € 330 per nacht, een retour in een 4x4 superjeep die zich nergens door laat tegenhouden kost € 240 p.p.

3. Ga voor Slow travel in Djúpivogur

Djúpivogur is de IJslandse slow travel-hoofdstad. Foto: Getty Images

Djúpivogur is de IJslandse slow travel-hoofdstad. De 472 inwoners van het Cittaslow-stadje, een internationaal keurmerk voor gemeenten die hoge ogen gooien op gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid en behoud van identiteit, doen het kalm aan. Er zijn dagen dat je hier meer rendieren dan automobilisten op straat ziet, maar op de laatste zondag in september komt het stadje aan de Oostfjorden tot leven tijdens Cittaslow Sunday.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

2024-04-30T14:05:26Z dg43tfdfdgfd