DIT ZIJN DE 7 MOOISTE NATIONALE PARKEN VAN HET MIDDEN-OOSTEN

1. Sevan: cultuur- en natuurschatten in de Kaukasus van Armenië

Bezoek het Sevanmeer in Armenië. Foto: Getty Images

Armenië ligt niet aan zee, maar heeft wel een bergmeer dat groter is dan het IJsselmeer. Ruim 250 vogelsoorten voelen zich thuis in het Sevanmeer, waaronder pelikanen en flamingo’s. In het park vind je niet alleen natuurschatten, maar ook culturele hoogtepunten zoals het negende-eeuwse klooster Sevanavank en de rijk versierde grafstenen van Noratus.

Lees ook: Dit zijn de 20 mooiste nationale parken van Azië

2. Tusheti: onbereikbaar bergfort in Georgië

Bezoekers aan de bergforten van de regio Tusheti hebben stalen zenuwen nodig. Foto: Getty Images

Hoog in de Kaukasus in Georgië ligt Tusheti, een ruige bergstreek die zo geïsoleerd is dat het handjevol dorpen alleen tussen juni en oktober bereikbaar is. Eeuwenoude verdedigingstorens herinneren aan de dagen dat Tusheti in alles behalve naam een onafhankelijk staatje was. De Anatolische luipaard, wilde bezoargeit, lammergier en het Kaukasisch korhoen maken dankbaar gebruik van deze eenzame afzondering. Bezoekers hebben stalen zenuwen nodig: de zeventig kilometer lange kronkelweg over de 2.927 meter hoge Abanopas kreeg een eigen aflevering in BBC’s The World’s Most Dangerous Roads.

Lees ook: Dit zijn de 16 mooiste nationale parken van Europa

3. Wadi Ayhaft: honderden unieke plantensoorten in Socotra, Jemen

Ontek unieke plantensoorten in Jemen. Foto: Dani-Jeske/Lineair

Het geïsoleerde Jemense eiland Socotra in de Indische Oceaan staat bekend om zijn unieke natuur. Ruim één derde van de ongeveer achthonderd soorten planten en dieren die er voorkomen vind je nergens anders. Iconisch is de parasolvormige drakenboom. Ook Wadi Ayhaft, een kloof met kristalheldere poelen, staat vol bijzondere planten zoals tamarindes, de alleen op Socotra voorkomende komkommerboom en de buitenaards ogende Socotra-vijgenboom.

Lees ook: Dit zijn de 14 mooiste nationale parken van Afrika

4. Petra: rotsstad in de woestijn van Jordanië

Petra, een eeuwenoude stad midden in de woestijn. Foto: iStock

Petra, de spectaculaire oude hoofdstad van de Nabateeërs, is vanaf de achtste eeuw voor Christus grotendeels uitgehakt uit de roze rotsen van Jordanië. De ruïnes zijn bereikbaar via de Siq, een ruim één kilometer lange, nauwe toegangskloof. De eerste aanblik op Petra’s beroemdste monument, Al Khazneh oftewel de Schatkamer, is adembenemend. Je kunt urenlang rondlopen en onder andere een amfitheater, grafmonumenten, restanten van tempels, paleizen en grotwoningen bewonderen. Ook Siq al-Berid (Little Petra) hoort op je programma te staan. Deze archeologische site is weliswaar kleiner, maar ook veel minder druk dan Petra.

Lees ook: Dit zijn de 15 mooiste nationale parken van Noord-Amerika

5. Göreme: tufstenen sprookjesfilm in Turkije

Bekijk Cappadocië van bovenaf. Foto: Tim Schoenmakers

De streek Cappadocië ligt in het midden van Turkije en is wereldberoemd vanwege het unieke tufstenenlandschap dat rechtstreeks uit een sprookjesfilm lijkt te komen. Massa’s toeristen brengen er een dagje door. Om precies te zijn, ze bezoeken de omgeving van het plaatsje Göreme, dat is omgedoopt tot het Göreme Historical National Park, en negeren de rest van de prachtige provincie totaal. Reis weg van de massa en begin je roadtrip in de vallei van Ortahisar, waar je de vele verborgen steden, grotten en muurschilderingen ontdekt. Neem drie dagen om wandelend door de vallei te trekken en je te vergapen aan de prachtige, bizarre rotslandschappen. Veertig kilometer zuidelijk ligt Derinkuya, de grootste ondergrondse stad van Turkije, en een niet te missen hoogtepunt. Rijd vervolgens door naar de oostelijke Soğanlı-vallei, waar een wandeltocht door de ravijnen van het vulkanische plateau wordt afgesloten met een onvergetelijke overnachting in een grothotel.

Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste nationale parken van Midden-Amerika en de Cariben

6. Köprülü Canyon: diep uitgesleten bergkloven in Turkije

Ga raften tussen de bergkloven in Turkije. Foto: Getty Images

In de bergen op anderhalf uur van de Turkse badplaats Antalya heeft de Köprüçay-rivier de veertien kilometer lange en vierhonderd meter diepe Köprülü Canyon uitgesleten. Het terrein aan weerszijden is nauwelijks toegankelijk, op een kronkelend weggetje naar een fenomenaal uitzichtpunt boven de Tazi Canyon na. Vermijd de weg en kies het kolkende sop: een betere plek om in Turkije te raften is moeilijk te vinden.

Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste nationale parken van Zuid-Amerika

7. Nemrut Daği: kolossale godenbeelden in Turkije

Bovenop de berg Nemrut kun je dit extravagante grafmonument bewonderen. Foto: Getty Images

Het koninkrijk Commagene stelde nooit veel voor, maar dat weerhield koning Antiochus I er niet van een extravagant grafmonument voor zichzelf te bouwen. Bovenop de Turkse berg Nemrut liet hij kolossale stenen hoofden van verscheidene Griekse en Perzische goden — en zichzelf — plaatsen, met uitzicht op de Eufraat.

Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste nationale parken van Oceanië

Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2023-04-25T15:34:40Z dg43tfdfdgfd