DIT ZIJN DE 12 NOMINATIES VOOR DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS 2023!

De redactie heeft voor elke awardcategorie drie genomineerden geselecteerd, en zich hierbij laten leiden door de 'break-even travel' principes voor duurzaam reizen en een simpele vraag: hoe maakt de genomineerde de wereld een beetje beter voor reizigers én de lokale bevolking? De winnaars van de Columbus Travel Awards worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke awarduitreiking in Amsterdam op woensdag 22 november.

Dit zijn alle twaalf nominaties voor de Columbus Travel Awards 2023:

Reisbestemming van het jaar

Frankrijk

De Columbus Travel-redactie is onder de indruk van de voortdurende inzet van de Franse overheid om de kwaliteit en het aanbod van treinreizen in het land te verbeteren, en de gezamenlijke inspanningen van veel partijen om treinreizen betaalbaar en toegankelijk te maken. Zo brengen de hogesnelheidstreinen van Ouigo je voor een paar tientjes van de ene naar de andere kant van Frankrijk. De grootschalige introductie van de hypermoderne TGV M over een paar jaar belooft nog grotere snelheden en 32% minder CO2-uitstoot. Vermeldenswaardig is ook de introductie van een nieuwe nationale procedure van Atout France voor het toekennen van sterren aan hotels en andere accommodaties. Deze legt de nadruk op duurzaamheid, met criteria als waterbesparende maatregelen, afvalscheiding voor gasten en milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Frankrijk loopt voorop in het in de praktijk brengen van duurzaam beleid op nationaal niveau en maakt toerisme een integraal onderdeel van deze inspanningen.

Peru

In Peru is de afgelopen jaren turismo vivencial, ofwel ervaringstoerisme, omarmd door de toerismebranche. Dankzij een breed scala aan kleinschalige turismo vivencial-ervaringen kunnen reizigers zich langere tijd onderdompelen in de geschiedenis en de cultuur van het land en een tastbare bijdrage leveren aan het leven van de inheemse bevolking. Zo hebben Columbus Travel-reporters dit jaar een unieke trektocht door de Peruaanse Andes kunnen maken en zich in de Quechua-cultuur kunnen verdiepen door bij lokale gemeenschappen te logeren en activiteiten met hen te ondernemen. Kleine, lokale reisorganisaties verzorgen deze ervaringen, waardoor toerisme-inkomsten ook in de gemeenschap blijven.

Finland

Finland prijkt dit jaar andermaal bovenaan de lijst van duurzaamste landen ter wereld in het Sustainable Development Report, op basis van 17 doelstellingen (Nederland staat op een eerloze twintigste plek). Het land mag zich ook voor de zesde achtereenvolgende keer het gelukkigste land ter wereld noemen. Met andere woorden: duurzaam leven is het geheim voor een gelukkig leven. Het goede nieuws is dat iedereen zijn Inner Finn kan vinden met behulp van een online Masterclass of Happiness die Visit Finland heeft samengesteld. Een briljante campagne die op originele en toegankelijke wijze benadrukt hoe geluk en een duurzame levensstijl hand in hand gaan.

Start-up of scale-up van het jaar

Hi, Hi Guide

Via de website van Hi, Hi Guide kun je contact leggen met meer dan 3.000 locals op meer dan honderd bestemmingen. Om persoonlijk met hen op pad te gaan in de stad of regio die zij op hun duimpje kennen maar ook – cruciaal – in de voorbereidende fase van je reis. Tijdens een videocall kun je met hen jouw plannen en vragen doornemen. Zo komt een authentieke uitwisseling van kennis op gang die de basis vormt van elke duurzame reis. Deze integrale aanpak van een customer journey onderscheidt Hi, Hi Guide van concurrenten en maakt het een marktspeler om goed in de gaten te houden.

European Sleeper

Nachttreinen maken een ware comeback in Europa. Het Nederlands-Belgische bedrijf European Sleeper heeft als missie het nachttreinaanbod in Europa elk jaar uit te breiden en toegankelijker te maken voor een breder publiek. Te beginnen met een trein die van Brussel via Amsterdam naar Berlijn rijdt. Vanaf maart 2024 wordt dit traject ook doorgezet naar Praag.

Moonback/Time to Momo

Moonback, dat onlangs een fusie met stedengidsmaker Time to Momo aankondigde, kwam tot stand als een duurzaam alternatief voor grote hotelboekingssites, met hun hoge commissies en misleidende websites. De bedenkers van het boekingssysteem streven met eerlijke annuleringsvoorwaarden voor iedereen en een lagere commissie dan andere boekingssites ernaar om boekingen transparanter en fairer te maken, voor de gebruiker én de eigenaren van accommodaties. Door de fusie met Time to Momo is een belangrijke innovatieve speler op de markt voor duurzame stedentrips ontstaan.

Reisorganisatie van het jaar

Matoke Tours

Matoke Tours raakt reizigers in het hart met bijzondere reizen door het oosten en zuiden van Afrika. Duurzaamheid staat daarbij centraal. Zo is Matoke een Toerisme Academie in Oeganda gestart om lokaal hotelpersoneel op te leiden en werkt de tour operator samen met de Vakantiebank in Nederland om mensen met een inkomen rond bijstandsnorm een onbezorgde vakantieweek aan te bieden. De reisjournalisten van Columbus Travel hebben dit jaar in Oeganda en Madagaskar zelf kunnen ervaren hoeveel aandacht Matoke op zijn bestemmingen schenkt aan activiteiten en accommodaties die reizigers een bijzondere ervaring bieden én de lokale bevolking ten goede komen.

Pangea Travel

Pangea Travel is een specialist in individuele reizen op maat naar Afrika en Azië. De reisorganisatie onderscheidt zich met zijn website, waar reizigers terecht kunnen voor zorgvuldig samengestelde bestemmingspagina’s met activiteiten, tools en accommodaties voor een duurzame invulling van hun reis. Reisexperts bij Pangea Travel gaan met klanten het gesprek aan over wat zij persoonlijk verstaan onder duurzaam reizen, zodat daar op Pangea-bestemmingen concrete invulling aan kan worden gegeven. Je kunt per bestemming aangeven of je liever met natuur of milieu bezig gaat, of toch meer wilt bijdragen aan het sociaal en/of economisch welzijn van de bevolking.

Avontuur Dichtbij

Met Avontuur Dichtbij ontdek je Nederland en België tijdens micro-avonturen, individueel en in kleine groepen, van trekkings door Drenthe tot kanotochten in de Biesbosch. Avontuur Dichtbij is een initiatief van Kim Nooyens van Reisbrigade en Saskia Griep, oprichter van Better Places, een reisorganisatie waarvan de focus steeds meer van verre reizen naar reizen binnen Europa en treinreizen verschuift. Zij toont hiermee aan hoe bewuste keuzes in een duurzamere bedrijfsstrategie tot nieuwe verdienmodellen kunnen leiden.

Reisjournalist van het jaar

Het team van Railtripping

Bart Giepmans, Bonnie Joosten en de andere treinreisfanaten van Railtripping delen hun passie en kennis op een website over de mooiste treinroutes en -bestemmingen in Europa. De overzichtelijk gepresenteerde en aanstekelijk werkende informatie is ook een kenmerk van het best-selling boek Perron Europa, dat zij naar aanleiding van hun treinreizen hebben samengesteld.

Saskia Sampimon-Versneij van thegreenlist.nl

Het is geen overstatement om Saskia Sampimon-Versneij een duurzaamheidsgoeroe te noemen. Met haar website en Instagram thegreenlist.nl heeft ze binnen Nederland een vooraanstaande inspiratiebron voor een duurzamer leven gecreëerd. Dit jaar wist zij met haar boek Niks Nieuws en de podcast Die Duurzame Meiden nog meer Nederlanders te motiveren om concrete invulling te geven aan het begrip ‘duurzaamheid’. Duurzaam reizen is hiermee onlosmakelijk verbonden, en Saskia schroomt niet om daarbij lastige vragen te stellen.

Het team van De Grote Podcastlas

In De Grote Podcastlas nemen Hugo Noordman, Max Gerritsen en Leon Boelens je wekelijks mee naar een land waarvan je niet wist dat je er meer over wilt weten. In een uurtje tijd vliegen de feitjes over geschiedenis, politiek, de mooiste plekjes, cultuur, muziek én de nationale sport je om de oren. Hun podcasts bieden op basis van vakkennis en grondige research de sociaal-economische context voor bestemmingen die veel andere reismedia ontberen, zonder uit het oog te verliezen dat luisteraars ook op zoek zijn naar inspiratie en een gezonde dosis vermaak.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

2023-11-02T15:31:41Z dg43tfdfdgfd