DIT IS DE GELUKKIGSTE STAD TER WERELD (EN NEE, DIE LIGT NIET IN FINLAND!)

Elk jaar maakt de Institute of Quality of Life de lijst van ’s werelds gelukkigste steden bekend. Dat daar een ingewikkelde rekensom aan voorafgaat is niet verwonderlijk: een kind zal zijn geluk in een stad wellicht afmeten aan de hoeveelheid speeltuinen, een student aan de woonvoorzieningen en een werknemer aan het gemak om te forenzen. Er wordt dan ook naar tal van factoren gekeken, van inclusie en diversiteit, onderwijsmogelijkheden en politieke betrokkenheid tot gezondheid en milieu, economie en toegang tot het openbaar vervoer. Op basis daarvan is er één absolute winnaar uit de bus gekomen en dat is …

Aarhus, Denemarken

Het Deense Aarhus is de op één na grootste stad van het land, gelegen aan het water. Je vindt hier onder andere het ARoS Aarhus Art Museum, de botanische tuinen en de Harbour Baths, allemaal op loopafstand van elkaar. Ook de befaamde Infinite Bridge en Tivoli-kermis vind je hier. Je kunt gratis groene kajaks huren als je belooft dat je onderweg gevonden afval meeneemt. Aarhus scoort in de lijst dus logischerwijs hoog op het gebied van milieu, evenals politieke betrokkenheid en mobiliteit. 

Welke steden vinden we verder in de lijst? 

Net als in de lijst van gelukkigste landen wereldwijd wordt de top tien steden gedomineerd door Europese bestemmingen. Zelfs Nederland is vertegenwoordigd, met Amsterdam op een vijfde plek. We scoren vooral goed in politieke betrokkenheid en mobiliteit, terwijl we op het gebied van milieu juist achterblijven - wat opvallend is, gezien het feit dat onze hoofdstad net tot duurzaamste stad ter wereld is gebombardeerd. 

2. Zürich, Zwitserland

3. Berlijn, Duitsland

4. Göteborg, Zweden

5. Amsterdam, Nederland

6. Helsinki, Finland

7. Bristol, Groot-Brittannië

8. Kopenhagen, Denemarken

9. Genève, Zwitersland

10. München, Duitsland

Ook Rotterdam staat in de lijst van ‘gouden steden’, op plek twaalf. Utrecht bungelt erachteraan, op plek 28. Maar, zoals de organisatie zelf zegt: ‘Het is eigenlijk niet fair om één leider aan te wijzen, maar passender om een groep steden uit te lichten die zich inzetten voor het cultiveren van geluk en groei.’ Dus we kunnen al deze steden als gelukkigste in hun eigen domein beschouwen. 

Lees ook: In dit land kun je in 2024 het beste wonen (en nee, het is níét Nederland!)

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-06-07T08:54:27Z dg43tfdfdgfd