DE CULTUURKALENDER VOOR DEZE ZOMER IN NEDERLAND

1. Door de bomen het bos | Kröller-Müller museum, Otterlo, t/m 15 september 2024

© Chrystal Eye, Eija-Liisa Ahtila

Er is geen museum in Nederland dat zó verweven is met de natuur als het Kröller-Müller Museum, midden op de Veluwe. Het is dan ook dé plek voor een tentoonstelling over klimaatproblematiek. De vier kunstenaars van Door de bomen het bos kijken op verschillende manieren naar de verhouding tussen mens en natuur: Eija-Liisa Ahtila gaat in gesprek met de natuur, Julian Charrière onderzoekt hoe kunst ons beeld van natuur vervormt, Andy Holden kijkt en luistert naar vogels en Hans Op de Beeck stelt klimaatveranderingen aan de orde. Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er wandelingen en activiteiten in de beeldentuin.

2. Noorderzon |  Noorderplantsoen, Groningen, 22 augustus t/m 1 september 2024

© Niels Knelis Meijer

Het Noorderzon Festival of Performing Arts and Society is hét hoogtepunt van de culturele zomer in het noorden van het land. Elk jaar strijkt een bonte verzameling hedendaagse podiumkunstenaars uit alle delen van de wereld neer in Groningen, met de stad als podium en het gratis toegankelijke Noorderplantsoen als ontmoetingsplaats, dorp en podium ineen. 

3. Ode aan Nederland | Muzee Scheveningen, t/m 30 juni 2024

© Jimmy Nelson

Voor zijn boek Between the Sea and the Sky portretteerde Jimmy Nelson twintig hechte gemeenschappen in Nederland. Dit indrukwekkende werk is nu te zien in Muzee Scheveningen. Nelson onderzoekt de essentie van de Nederlandse gemeenschappen die hij bezocht en zet bezoekers aan het denken over het behoud van cultuur, tradities en identiteit in onze moderne wereld.

4. De Karavaan | Op locatie in Overijssel, t/m 23 september 2024

© IQ Media

Kunst van de Korte Keten komt naar je toe deze zomer met De Karavaan, het kleinste museum van Nederland. Op een oppervlakte van krap 2,5 vierkante meter neemt dit mobiele museum je mee op reis langs de regionale cultuur en smaken van het oosten van ons land. Letterlijk, want De Karavaan is te bewonderen op evenementen zoals de Pinksterfair in Ommen, Wortelpop Beerze Buiten en PROTO Art en Design Festival Zwolle. Je wordt geprikkeld met lokale lekkernijen, ambachtelijke producten, workshops en culturele voorstellingen.

5. Spacefarming: De Toekomst van Voedsel |  Evoluon, Eindhoven, t/m 25 mei 2025

© Tom Doms

Kun je aardappelen verbouwen op Mars, en eten we in de toekomst algenshakes en kweekvleesburgers? In Spacefarming, Evoluon: De Toekomst van Voedsel: De Toekomst van Voedsel nemen wetenschappers, boeren, filosofen en kunstenaars met hun verrassende ideeën een voorschot op de voedselrevolutie die ons te wachten staat, zoals het verbouwen van voedsel in de ruimte en manieren waarop deze baanbrekende prestaties kunnen bijdragen aan oplossingen op Aarde.

6. A World in Common | Wereldmuseum Rotterdam, t/m 25 augustus 2024

© Aida Muluneh

De tentoonstelling A World in Common, samengesteld door Tate Modern (Londen) in samenwerking met Wereldmuseum Rotterdam, is een viering van hedendaagse Afrikaanse fotografie. Kunstenaars van verschillende generaties en verschillende Afrikaanse landen delen hun perspectief op cultureel erfgoed, spiritualiteit, verstedelijking en klimaatverandering.

7. Vliegerfestival Laag Holland | Molen de Breek, Oosthuizen, 13 juli 2024

© Getty Images

Zie ze vliegen: bij Bezoekerscentrum en Poldercafé De Breek vangen tijdens het Vliegerfestival niet alleen de wieken van de molen wind. Er worden vliegdemonstraties gegeven met Japanse vliegers, historische westerse vliegers en ‘bijennesten’ geïnspireerd door de merkwaardig ogende vliegers met vierkante doosjes die Fransman Joseph Lecornu rond 1900 bouwde.

8. Royal Park Live | Paleis Soestdijk, Baarn, 4 t/m 7 juli 2024

© Bart Heemskerk

Laat de hoepeljurken en krulpruiken maar thuis voor dit koninklijke tuinfeest. Royal Park Live in de tuin van Paleis Soestdijk is een festival met nationale en internationale topartiesten waaronder Floor Jansen, Passenger, Son Mieux, Tom Jones en Racoon. Naast concerten geniet je er van straattheater, unieke voorprogramma’s en duurzame foodtrucks.

9. Museumnacht Leiden | Heel Leiden, 1 juni 2024

© Wilke Geurds

In de categorie ‘Beter dan de film’: op zaterdag 1 juni blijf je in Leiden lang op voor een nacht in het museum. Dan transformeert de stad in een speeltuin voor kunstliefhebbers en nieuwsgierige geesten. Rijksmuseum Boerhaave, de Hortus Botanicus, Corpus, de Oude Leidse Sterrenwacht, Japanmuseum Sieboldhuis en andere musea openen tijdens de Museumnacht hun deuren tot in de late uurtjes.

10. BlowUp Art Den Haag | Museumkwartier, Den Haag, t/m 2 juni 2024

© Ronalds Smits

Er worden in Den Haag heel wat proefballonnetjes opgelaten, maar de kunstenaars van BlowUp Art Den Haag denken liever iets groter. Een drijvende tuin en vier opblaaskunstwerken van Marcel Wanders, Job Smeets, Studio Mieke Meijer en Sigrid Calon sieren t/m 2 juni de Hofvijver en het Museumkwartier.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-05-17T09:50:11Z dg43tfdfdgfd