BIJZONDERE ACTIVITEITEN IN 2023: DIT ZIJN DE 3 NIEUWSTE REISTRENDS

Trend 1: pakketreizen voor avonturiers

Ga op roadtripavontuur door Kirgizië. Foto: De Verdwaalde Jongens

Sta jij open voor een avontuur, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn talloze kleinschalige reisorganisaties die het regelwerk uit handen nemen en kant-en-klare expedities aanbieden. Zo hebben De Verdwaalde Jongens zich gespecialiseerd in unieke roadtrips door de bergen van Kirgizië. Van hen krijg je een krakkemikkige Sovjetauto, een roadbook met coördinaten en een klop op de schouder – de rest moet je zelf zien uit te vinden. Vanaf € 1800 p.p. voor acht dagen.

Voor sommigen is avontuur echter niet avontuurlijk genoeg. Speciaal voor deze waaghalzen lanceren de jongens een extreme off-roadtrip in de mooiste en uitdagendste gebieden van het land, over hoge bergpassen en door wilde rivieren. Vanaf € 3200 p.p. voor vijftien dagen. 

En dat is nog lang niet alles! Van kanoën in Noorwegen tot roadtrippen door Jordanië: deze instapklare expedities zul jij als avonturier niet kunnen weerstaan. 

Trend 2: vrijwilligerswerk in de natuur

Doe vrijwilligerswerk in de natuur en ga op zoek naar de Europese Big Five. Foto: Staffan Widstrand

Achter de coulissen werken tal van natuurbeschermingsorganisaties aan het behoud van onze wereld. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Maar wat heeft een ongekwalificeerde toerist te bieden die maar een paar dagen langskomt? Rewilding Europe is daar heel eerlijk in: pas als je drie maanden of langer vrijwilliger bent in een van hun acht steeds wilder wordende gebieden, zoals de Donaudelta in Oekraïne en Roemenië, de Apennijnen in Italië of Zweeds Lapland, draag je echt iets bij. Niet iedereen heeft zoveel tijd om camerabeelden te analyseren of rondslingerend prikkeldraad op te ruimen. Gelukkig zijn reizigers ook voor een korter bezoek welkom. Door een safari te boeken steun je de herwilderingsprojecten financieel en zie je hoe de lokale bevolking ecotoerisme nu omarmt, waardoor leeglopende dorpen nieuw leven wordt ingeblazen. Ga bijvoorbeeld via Rewilding Europe Travel op zoek naar de Big Five van de Apennijnen (prijs op aanvraag), of track er wolven in de winter (€ 850 voor drie dagen).

Ook buiten Europa ben je als reisvrijwilliger welkom: ga bijvoorbeeld sneeuwluipaardsporen tracken in Kirgizië of help op een wildlife sanctuary in Thailand. 

Trend 3: maak een langeafstandswandeling

Slovenië is een perfecte bestemming voor thru-hiken. Foto: Chris König

Langeafstandswandelaars worden ten onrechte weggezet als geitenwollensokkentypes. Pelgrimages en wandelexpedities zijn juist ‘hipper’ dan ooit tevoren. De moderne wandelaar is geëvolueerd en wil méér zien door rustiger te reizen. Iemand die doelbewust een land of gebied doorkruist door lange afstanden af te leggen, wordt ook wel een thru-hiker genoemd.

Wist je dat ons continent bij uitstek geschikt is voor een mooie thru-hike? In Noorwegen loop je de St. Olavsleden van de Oostzeekust in Zweden naar het Noorse Trondheim aan de Atlantische kust. Dankzij het allemannsretten oftewel allemansrecht mag je vrijwel overal je tentje opzetten. En wat te denken van een thru-hike over de Via Alpina, dwars door Zwitserland? Onderweg slaap je in traditionele berghutten en kijk je uit over machtige vierduizenders. Nog wat zuidelijker, in Portugal, vind je een van de mooiste kustwandelingen ter wereld: de 226,5 kilometer lange Fishermen’s Trail. Wandel van vissersdorpje naar vissersdorpje langs de ruige kustlijnen van de Algarve en Alentejo.

Tijdens het thru-hiken geniet je van de lokale keuken en slaap je in gezellige hostels voor wandelaars. Wat thru-hiking zo uniek maakt, is de verbroedering. Je ontmoet geheid mede-wandelaars die dezelfde trail lopen (of een deel ervan), waarmee je de mooie en de zware momenten deelt. Want hoe mooi de trail ook is, je zult jezelf tegenkomen en je grenzen verleggen. Al uitkijkend over die ruige zee, diepe fjord of hoge bergtoppen die je kampeer- of slaapplek omlijsten, weet je: dit is geluk.

Of je nu een beginnende of gevorderde thru-hiker bent: er is voor ieder wat wils

Meer weten over de reistrends van 2023? Lees er alles over in Columbus Travel editie 116!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

2023-01-30T16:07:09Z dg43tfdfdgfd