(ALPEN)CULTUUR VOOR LEVENSGENIETERS: ONTDEK DE CULTURELE HOTSPOTS VAN OOSTENRIJK

Vorarlberg

Graz, City of Design

In culturele hoofdstad Graz komen traditionele elegantie en moderne innovatie samen. Foto: Nicolas Galani/ Graz Tourismus

In Graz gaan traditie en klassieke stijl hand in hand met innovatie en toekomstbestendige ontwikkeling. Hier kom je voor klassieke concerten, jazzevenementen en elektronische muziekfestivals. Het Unesco-werelderfgoed van het historisch centrum, renaissancekasteel Eggenberg en het enige originele arsenaal ter wereld, worden afgewisseld met hippe kunstgalerieën, zalen voor moderne kunst en media en Kunsthaus Graz – onder locals bekend als de ‘Friendly Alien’ vanwege zijn extravagante voorkomen. Als je zowel van geschiedenis als van moderne kunst houdt, dan kom je in Graz volledig aan je trekken. En dat geldt ook voor designliefhebbers, want de stad is door Unesco uitgeroepen tot City of Design en biedt een levendige creatieve scene, inspirerende showrooms, winkeltjes met woonaccessoires, mode, keramiek en sieraden, trendy hotels en een hele maand gewijd aan designevenementen. Waarom? Omdat ze in Graz weten dat mooie dingen het leven mooier maken.

De Samsonparade

Beleef jaarlijks op 15 augustus de Samsonparade in Murau, Oostenrijk. Foto: Tom Lamm/ Steiermark Tourismus

Elk jaar op 15 augustus maakt Samson zijn opwachting in Murau. Met zijn lengte van bijna zes meter is Samson een opvallende verschijning. Plechtig dragen sterke mannen hem tijdens de Samsonparade door het oude centrum, begeleid door saluutschoten van de Burgerwacht Murau en de muziek van de Murauer Blaaskapel. Van origine is de Samson in soortgelijke optochten vaak geïnspireerd op de Bijbelse Samson, een onoverwinnelijke geweldenaar die tal van ongelovigen doodde, maar de Samson van Murau is – ondanks zijn uniform uit de tijd van de Franse Revolutie – een vriendelijke Alpenreus.

Bouwkunstenaars van het Bregenzerwald

In het Bregenzerwald worden traditionele en moderne houtbouw gecombineerd. Foto: Adolf Bereuter/ Bregenzerwald Tourismus

Ze noemen zichzelf liever bouwkunstenaars dan architecten. Van oudsher besteedt de bevolking van het Bregenzerwald veel aandacht aan hun woonomgeving. De dorpen zien er dan ook opmerkelijk verzorgd uit en verrassen met een boeiende combinatie van traditionele en moderne houtbouw. Daarbij gaat het niet om opvallende individuele gebouwen, maar om een bouwstijl die zich typeert als sociaal, betaalbaar, duurzaam en regionaal. Op de twaalf routes van de Umgang Bregenzerwald loop je door verschillende dorpen en ontdek je welke rol esthetisch en ecologisch bewustzijn spelen bij de manier waarop ambachtslieden huizen, vertrekken en meubels vormgeven.

De Almabtrieb

Beleef de Almabtrieb in het Zillertal. Foto: Josef Unterlercher/ Zillertal Tourismus GmbH

Wanneer de dagen in de herfst korter worden en de nachten kouder, dan is ook de zomer voor de melkkoeien op de hooggelegen bergweiden voorbij. In het Zillertal wordt de Almabtrieb, de jaarlijkse terugkeer van het vee naar de huisstallen, op indrukwekkende wijze gevierd. Voor een laatste maal werpen de boeren een blik in het dal. Want is er iets mooiers dan een zomer op de alm? Met melk van dieren die kuilvoer eten kun je immers geen lekkere bergkaas maken – daarvoor moeten de koeien op sappige almen grazen, hoog boven de dorpen. Om de dieren hartelijk te bedanken vieren de boeren in september een vrolijk en traditioneel feest, met muziek, lokale lekkernijen en natuurlijk heel veel uitstekende kaas. De eregasten op dit feest, de koeien die thuis worden verwelkomd, lopen er prachtig bij. Voor de versieringen worden bergdennentakken, alpenrozen en bloemen gebruikt die op de alm en op de boerderij in het dal groeien. Die materialen worden stap voor stap tot prachtige kronen gevlochten en op de hoofden van de dieren geplaatst.

Lipizzaner hengsten en Arnold Schwarzenegger

De majestueuze paarden van de Spaanse Rijschool in Wenen. Foto: Michaela Pfleger/ Mias Photoart

Even buiten de stad Graz vind je de meest uiteenlopende musea. Het Oostenrijkse Openluchtmuseum in Stübing behoort tot de tien grootste van Europa. In een paar uur wandel je door heel Oostenrijk, van het Burgenland tot Vorarlberg, en maak je kennis met de idyllische omgeving en de bouw- en leefwijzen van weleer. Ruim een half uur verderop ligt Lipizzanerstoeterij Piber in een zacht glooiend en groen heuvellandschap. Iedereen kent de majestueuze paarden van de Spaanse Rijschool in Wenen. De dieren groeien op in Piber, en voor hun pensioen keren ze hier terug. Wil je meer actie? Bezoek dan op de terugweg naar Graz het Arnold Schwarzenegger Museum. In zijn geboorteplaats Thal staat het enige museum dat gewijd is aan het leven van bodybuilder, filmicoon en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger – misschien wel de beroemdste Oostenrijker aller tijden.

OV-tip: bezoek werelderfgoed met de trein

Reis in stijl en comfort door het landschap van Oostenrijk aan boord van een ÖBB-trein. Foto: Thomas Schönig/ ÖBB

Oostenrijk telt twaalf Unesco-werelderfgoedsites. De meeste daarvan kun je eenvoudig per trein bereiken. Dat geldt natuurlijk voor het paleis en de tuinen van Schönbrunn, de residentie van de Habsburgse keizers in Wenen en het historische centrum en de barokke pracht van slot Eggenberg in culturele hoofdstad Graz. Maar ook de beukenwouden van nationaal park Kalkalpen en de Donau Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk, kun je met het openbaar vervoer bezoeken. Voor één werelderfgoedsite móét je zelfs de trein nemen: de Semmeringspoorlijn, een van de eerste bergspoorlijnen ter wereld, is een architectonisch meesterwerk en slingert door een schilderachtig alpenlandschap. Met de treinen van de ÖBB reis je snel en zonder stress naar het Oostenrijkse Unesco-werelderfgoed. En dankzij het Sparschiene-ticket kan dat nog voordelig ook.

Kijk voor meer culturele inspiratie op Austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  

2024-04-16T14:10:18Z dg43tfdfdgfd