8 DEENSE MUSEA DIE JE NIET WILT MISSEN

1. ARoS, Aarhus

Befaamd is het fraaie ARoS Aarhus Kunstmuseum in het hart van Aarhus, een van de grootste kunstmusea van Noord-Europa. Vooral de bovenste verdieping spreekt tot de verbeelding, omdat daar het kunstwerk Your rainbow panorama, een ronde loopbrug met gekleurde ramen, van Olafur Eliasson te zien is. Afgaande van het tijdstip en je positie verkleurt de verdieping voor je ogen. Toegang kost € 25.

2. Koldinghus, Kolding

Het kasteel Koldinghus in Kolding is vanbinnen veel moderner dan je zou denken. Het is opnieuw opgebouwd rondom de oude ruïne, dankzij een houten, uitneembare constructie die is opgehangen aan touwen en kabels. Deze constructie heeft geen permanente aard en kan op elk moment worden losgekoppeld van de oorspronkelijke ruïne. Een ingenieuze oplossing. In een van de zalen, smetteloos wit met enorme zuilen, is het servies van de koninklijke familie uitgestald op een lange tafel. Een kooi van glas en goud beschermt het porselein. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen. Toegang kost € 17.

3. Trapholt, Kolding

Eveneens in Kolding vind je het hedendaagse kunstmuseum Trapholt Museum for Modern Art and Design, een museum vol moderne kunst in een prachtig gebouw. Het museum heeft ook een collectie designobjecten. Het café vloeit door in een grote tuin aan het Kolding Fjord. Toegang kost €19. 

Lees ook: Maak een roadtrip langs Deens design

4. H.C. Andersens Hus, Odense

Het H.C. Andersens Hus in Odense is een prachtig vormgegeven sprookjesmuseum, interactief en dromerig. Dat maakt het ideaal voor kinderen, maar volwassenen gaan het hier ook zeker naar de zin hebben. Toegang kost € 22. 

5. Danish Architecture Center (DAC), Kopenhagen

Het Danish Architecture Center (DAC) in Kopenhagen werd ontworpen door de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas ontworpen centrum. Hier vind je een overzichtstentoonstelling van de ontwikkeling van design en architectuur in Denemarken. Je kunt hier uren rondstruinen. Ben je moe aan het eind? Er is een glijbaan gemaakt voor wie geen zin heeft in de lift.Een geweldige inleiding om te begrijpen wat de Denen beweegt op het gebied van architectuur en design. Toegang kost € 7.

6. Flugt, Oksbøl

Het Flugt in Oksbøl werd ontworpen door het bekende Deense architectenkantoor BIG en is een indrukwekkend museum over een vluchtelingenkamp vol Duitse vluchtelingen vlak na de Tweede Wereldoorlog. Met dertigduizend bewoners vormde dit kamp in de bossen destijds een van de grootste Deense ‘steden’. Toegang kost € 21.

7. Tirpitz, Blåvand

Het Tirpitz-Museum in Blåvand werd gebouwd rondom een Duitse bunker in een duin. Het bekende Deense architectenkantoor BIG heeft het museum zo ontworpen dat de nadruk op de bunker ligt. Toegang kost € 21.

8. Wadden Sea Center, Ribe

In het Wadden Sea Center in Ribe kunnen Denen en toeristen kennismaken met het Waddengebied tijdens een interactieve tentoonstelling. Bovendien is er de mogelijkheid om het Waddengebied te bezoeken met een gids. Toegang kost € 19.  

De smaak te pakken? De uitgebreide reportage lees je in de dubbeldikke Columbus Travel editie 130/131, bomvol architectuur. Of laat je verder inspireren op onze themapagina Kunst en Cultuur.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-06-18T14:32:27Z dg43tfdfdgfd