6 INDRUKWEKKENDE TREINREIZEN DOOR DE GELUKKIGSTE LANDEN TER WERELD

1. Van Stockholm, Zweden naar Narvik, Noorwegen: in één lijn naar de poolcirkel

Foto: Getty Images

De treinreis van het Zweedse Stockholm naar het Noorse Narvik is een van de langste en indrukwekkendste treinreizen in Europa. Het duurt maar liefst achttien uur om Zweden te doorkruisen. Vooral in de zomer, wanneer het de hele dag licht is, kun je vanachter het treinraam eindeloos genieten van de leegte. Ter hoogte van het Noord-Zweedse Boden voeg je in op de legendarische ijzerertsroute die Luleå aan de Botnische Golf met Kiruna en Narvik verbindt. Via deze Malmbanan of Iron Ore Line werd in 1902 het eerste ‘ijzeren goud’ naar de haven aan de Atlantische Oceaan vervoerd. Nog steeds is de kans groot dat je de tot wel achthonderd meter lange ijzerertstrein zult zien of horen.

Vroeg in de ochtend bereik je Gällivare. Welkom in Zweeds Lapland, land van de middernachtzon, het noorderlicht en de Sami-bevolking. Hier vind je aansluiting op de Inlandsbanan, een ultieme slow travel-route door de Zweedse binnenlanden. Na mijnstad Kiruna volgt de spoorlijn de zuidrand van het magische Torneträsk-gletsjermeer, met wellicht de spectaculairste uitzichten van de hele reis, onder meer op de Poort naar Lapland (Lapporten), een kenmerkend, hangend en u-vormig dal in het Abisko National Park. Abisko is het noordelijke startpunt van de populaire langeafstandswandelroute Kungsleden, dus veel hikers verlaten hier de trein.

De afdaling van de grens naar Narvik duurt ongeveer een uur. Het laatste gedeelte, tevens de noordelijkste spoorweg van Noorwegen, wordt ook wel de 'Ofotenlijn' genoemd en voert door een wild landschap met uitzichten over het Ofotfjord, denderende watervallen en grillige bergtoppen, waarna je het meest noordelijke station van Europa binnenrolt.

Boek je treintickets via VY of via SJ

2. Van Helsinki naar Kolari, Finland: duizend kilometer puur geluk

De Finse spoorlijn rijgt de vele meren als een parelketting aaneen. Foto's: Getty Images

Finland voert steevast het lijstje aan van landen met de gelukkigste inwoners ter wereld. Helsinki móét dan wel Hoofdstad van het Geluk zijn, toch? De kleine metropool kent nauwelijks hoogbouw, weinig verkeer en probeert snel klimaatneutraal te worden. Tegelijkertijd biedt het alles wat zo fascinerend is aan de stadscultuur: bijzondere foodconcepten, traditionele en moderne architectuur, Fins design en een ruige kust met talloze eilanden ervoor. Zelfs als je doorgaans grote steden mijdt, voel je je hier thuis.

Voor nóg meer geluk stap je in de trein north bound. De epische, duizend kilometer lange treinreis van Helsinki naar Kolari, het noordelijkste station van het land, leidt dwars door het binnenland en kruist de poolcirkel. Het vrolijke, ongecompliceerde karakter van je Finse medepassagiers werkt aanstekelijk: iedereen gaat informeel met elkaar om en staat open voor een praatje. In de trein bevindt zich zelfs een speeltuin! In slechts anderhalf uur snel je van Helsinki naar Tampere, tussen glinsterende meren en bossen. Dit is de (zelfbenoemde) saunahoofdstad van de wereld, omdat er zoveel openbare sauna‘s zijn. Finnen vinden altijd wel een reden om naar de sauna te gaan, zelfs midden in de zomer.

Na Tampere is door het treinraam vooral de Finse uitgestrektheid zichtbaar. Maak bijvoorbeeld een tussenstop in Kokkola en breng een dag of twee door in het Zweedstalige Jakobstad, een paar kilometer naar het zuiden. Deze plaats, met zijn vele houten huizen, is een van de mooiste aan de West-Finse kust en vooral in de zomer een prima startpunt voor strandhoppen. Ben je fan bent van traditionele houten architectuur? Stap naast Kokkola dan óók uit op de stations van Kauhava en Kemi.

Op eindstation Kolari wachten betoverende landschappen vol besneeuwde heuvels, eindeloze bossen en schilderachtige meren. Een heerlijk gebied voor wintersportactiviteiten of eindeloze wandeltochten. En om het noorderlicht te bewonderen.

Boek je treintickets via VR.

3. Van Dombås naar Åndalsnes, Noorwegen: langs de Raumarivier

Foto links: ook in Dombås en Åndalsnes heb je kans op het noorderlicht. © Mats Lindberg. Foto rechts: In de Romsdalenvallei scheert de trein langs steile bergwanden. © Roberto Moiola

Een van Europa’s mooiste treinroutes loopt door de lange en smalle Romsdalenvallei in Noorwegen, van de ruige bergen rondom Dombås naar het prachtige fjord in Åndalsnes. Tijdens deze 115 kilometer lange reis heb je gedurende anderhalf uur spectaculaire uitzichten op hoge bergtoppen, watervallen, steile kliffen en de smaragdgroene, met zalm gevulde Raumarivier, die zich een weg baant door de wilde natuur. Ter hoogte van de reusachtige Vermafossenwaterval, die bijna tegen de treinramen klettert, mindert de trein vaart, zodat je foto’s kunt maken en het water nóg spectaculairder naar beneden ziet storten.

De spoorlijn telt zes tunnels en 32 bruggen waaronder de granieten Kyllingbrug, een van de bekendste spoorbruggen van het land. Vooral de laatste kilometers zijn indrukwekkend, wanneer de trein rakelings langs de Trollveggen rijdt, met zijn duizend meter de hoogste, verticale en deels overhangende bergwand van het continent. Dit is de bakermat van het alpinisme in Scandinavië. Onderweg passeer je de stationnetjes van Lesja, Lesjaverk en Bjorli. Het is niet vreemd als deze plek je bekend voorkomt: een scène uit Harry Potter en de Halfbloed Prins werd deels opgenomen op de Raumaspoorweg in Bjorli. Dit is trouwens de enige scène die buiten Groot-Brittannië is opgenomen. Ook de spectaculaire treinscène in Mission: Impossible 7, waarin Tom Cruise en medespeler Esai Morales op het dak van een rijdende trein vechten, werd hier gefilmd.

Boek je treintickets via VY.

Ook interessant: Zo reis je door de top 3 gelukkigste landen ter wereld

4. Van Odense via Kopenhagen naar Helsingør, Denemarken: eilandhoppen met de trein

Ga eilandhoppen met de trein in Denemarken. Foto: Getty Images

Denemarken kent een lange kustlijn en vele bruggen die de verschillende eilanden met elkaar verbinden. Eilandhoppen kan dus ook per trein. Zeer indrukwekkend is de Grote Beltbrug tussen de eilanden Funen en Sprogø. Vanuit de trein heb je een spectaculair uitzicht over het water en de zeven kilometer lange autobrug. Kort daarna, aan de andere kant van Sprogø, duikt de spoorlijn onderwater door een acht kilometer lange tunnel naar Seeland, het grootste eiland van het land.

Kun jij geen genoeg krijgen van het Deense landschap? Reis dan langs de Sont, de nauwe zeestraat die Denemarken van Zweden scheidt, naar Helsingør. Sinds 1897 slingert de Kystbanan van Kopenhagen naar het punt waar de Sont het smalst is. Dit punt is gemarkeerd door de Kronborg, een imposant, door bastions en kanonnen omringd renaissancekasteel op een kwartier lopen van het station. Door de eeuwen heen was Kronborg zowel een koninklijke residentie als een onneembare vesting die de winstgevende handelsrechten op de Sont beschermde. Op de route ligt een aantal geweldige oude treinstations. Vooral die van Helsingør (1891) en Østerport (1897) zijn bezienswaardig. Vanuit Helsingør is het maar een kort ferrytochtje naar het Zweedse Helsingborg aan de overkant.

Boek je treintickets via DSB.

5. Van Utrecht naar Eindhoven, Nederland: over rivieren en uiterwaarden

De Kuilenburgse spoorbrug over de Lek even buiten Culemborg. Foto: Getty Images

Voor mooie treinreizen en het geluk dat ermee gepaard gaat, hóéf je niet naar het buitenland. Mijn persoonlijke favoriet is de route UtrechtDen Bosch – Eindhoven.

Waarschijnlijk heb je deze route al meerdere keren afgelegd, maar heb je toen ook goed naar buiten gekeken? Het drukke traject kruist meerdere keren het water en zit daarom vol hoogtepunten. Denk aan het Amsterdam-Rijnkanaal, de Lek, de Waal en de Maas. Vooral het kruisen van de Lek is prachtig: de uitgestrekte uiterwaarden zijn in de vroege ochtend of bij zonsondergang een lust voor het oog. De trein stelt jou als geen ander vervoermiddel in staat om weg te dromen, terwijl het landschap voorbijtrekt.

Boek je treintickets via NS.nl.

6. Van Almere naar Lelystad, Nederland: om de nieuwe wildernis

Konikpaarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Foto: Photonaj

Velen beschouwen het spoor tussen Almere en Lelystad als het mooiste traject van Nederland. Hoewel de spoorweg na forse tegenstand van milieuactivisten werd omgelegd om de Oostvaardersplassen te beschermen, zoef je nog steeds door ‘nieuwe’ wildernis: een vrij zeldzame ervaring in dit dichtbevolkte land. De rit duurt slechts dertien minuten, maar is zeer indrukwekkend. Vroeg in de ochtend, wanneer de mist een surrealistisch landschap onthult, waan je je in een andere wereld.

Boek je treintickets via NS.nl.

Lees ook: 9 treintrajecten op Europese eilanden waar jij het spoor bijster wilt raken

In het boek Perron Europa vind je nog véél meer treinreizen om gelukkig van te worden. Kijk voor extra inspiratie ook op Railtripping en op onze treinreizen-pagina.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-05-10T10:23:50Z dg43tfdfdgfd