3 NIET TE MISSEN WANDELINGEN DOOR WANDELWALHALLA ASTURIë

Asturië, de Groene Long van Spanje, laat zich het beste te voet verkennen. Routes zijn er in alle soorten en maten: van de kust tot het hooggebergte, speciaal voor gezinnen of juist professionals. En dit alles te midden van een overweldigende en gevarieerde natuur. Hoewel de kans dat je ze ziet miniem is, vormt vooral het binnenland een veilig onderkomen voor wilde diersoorten zoals de bruine beer,  die het met een populatie van zo’n driehonderd goed doet. Ook het klimaat draagt bij aan het wandelgenot: door de nabijheid van de zee geniet je hier zelfs in de zomer van zacht en gematigd weer en kun je aangenaam wandelen zonder oververhit te raken.

Wandeltip #1: Camino Primitivo

Het wandeltoerisme in Asturië kent een rijke geschiedenis, met de Camino Primitivo als een van de meest iconische wegen. De route, die loopt tussen Oviedo en Santiago de Compostella, werd al in de negende eeuw bewandeld en wordt gezien als het originele pelgrimspad naar het graf van de heilige Jacobus. Steeds meer hedendaagse pelgrims kiezen voor de Camino Primitivo vanwege zijn ingetogen en authentieke karakter. In tegenstelling tot de drukkere en commerciëlere Camino Francés, biedt de Camino Primitivo een persoonlijkere en spirituelere ervaring. De route, sinds 2015 een Unesco-werelderfgoed, is goed bewegwijzerd en loopt door een landschap dat in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd is. Wandelaars worden getrakteerd op adembenemende uitzichten over ruige bergen, weelderige bossen en schilderachtige dorpjes. De route is uitdagend, met steile beklimmingen en afdalingen, maar de beloning is groot: de rust en de prachtige, afgelegen landschappen maken elke stap de moeite waard.

Wandeltip #2: Tablizas-rivier

De Tablizas-wandelroute, met een lengte van 9,2 kilometer, voert je door het betoverende natuurreservaat Muniellos. Dit best bewaarde eikenbos van Europa biedt wandelaars een unieke kans om zich onder te dompelen in een eeuwenoude, ongerepte natuurlijke omgeving. De route begint bij de ingang van het reservaat en volgt de kronkelende loop van de Tablizas-rivier. Al snel word je omgeven door majestueuze eikenbomen, waarvan sommigen meer dan vijfhonderd jaar oud zijn. De dichtbeboste omgeving zorgt voor een rustige, serene sfeer, waarbij het zachte geruis van de rivier en het gezang van vogels de enige geluiden zijn die de stilte doorbreken. Onderweg kom je verschillende soorten spechten tegen, die zich thuis voelen in dit rijke ecosysteem. Hun kloppende geluiden zijn regelmatig te horen terwijl ze op zoek zijn naar insecten in de schors van de bomen. Als je geluk hebt, kun je ook otters spotten, die speels langs de rivieroevers dartelen. Een van de meest opvallende kenmerken van deze wandeling zijn de cortines, stenen cirkels die traditioneel werden gebruikt om bijenkorven te beschermen tegen beren.  Het pad is goed gemarkeerd en varieert in moeilijkheidsgraad, met enkele lichte stijgingen en afdalingen.

Wandeltip #3: Arenal de Morís Beach – La Griega Beach

Deze prachtige wandelroute van elf kilometer voert je langs de schilderachtige kustlijn van Asturië, waar het groene bos en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. De wandeling begint bij Arenal de Morís Beach, een uitgestrekt zandstrand dat bekendstaat om zijn ongerepte schoonheid en rustige sfeer. Vanaf hier volg je een goed gemarkeerd pad dat je door een weelderig kustbos leidt, waar je de frisse zeelucht kunt inademen en kunt genieten van het rustgevende geluid van de golven die tegen de rotsen slaan.  Halverwege de route kun je stoppen bij een uitkijkpunt dat een adembenemend uitzicht biedt over de kustlijn -een perfecte plek om even uit te rusten en picknicken. De wandeling eindigt bij La Griega Beach, een strand dat beroemd is om zijn indrukwekkende fossiele voetsporen van dinosauriërs. Deze reusachtige afdrukken, die miljoenen jaren oud zijn, bieden een fascinerende blik in het prehistorische verleden van de regio. Het strand zelf is ook prachtig, met fijn zand en helder water, ideaal om af te koelen na de wandeling. 

Wandeltip #4: Cares-route

De Cares-route, een van de meest spectaculaire wandelingen in Spanje, strekt zich uit over iets minder dan 25 kilometer en biedt een onvergetelijke ervaring aan de westkant van de Picos de Europa. Deze route, die ook wel bekendstaat als de 'Garganta del Cares' of de Goddelijke Kloof, voert door een adembenemend landschap dat de ruigheid en natuurlijke schoonheid van Asturië perfect samenvat. De wandeling begint in het dorpje Poncebos en voert je door een smalle kloof die uitgesleten is door de rivier de Cares. Het pad is uitgehouwen in de rotsen en biedt spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en de diep beneden stromende rivier. Het contrast tussen de hoge, steile kliffen en de smalle paden maakt deze route zowel uitdagend als indrukwekkend. Langs de route passeer je verschillende tunnels en bruggen die je door het hart van de kloof leiden. De hoge pieken van de Picos de Europa torenen boven je uit en bieden een majestueus uitzicht dat je op elke stap van de route begeleidt. Onderweg kun je genieten van de rijke flora en fauna van de regio. Berggeiten en roofvogels zijn hier geen zeldzame verschijning, en de flora varieert van geurige kruiden tot kleurrijke bloemen die zich vastklampen aan de rotsen. De Cares-route eindigt in het charmante dorpje Caín, waar je kunt ontspannen en terugkijken op een wandeling die niet alleen fysiek uitdagend was, maar ook een feest voor de zintuigen.

Meerdere keren per week vlieg je rechtstreeks van Amsterdam, Brussel en Düsseldorf naar Asturië. Na een vlucht van iets meer dan twee uur kun je je wandelschoenen aantrekken. Kijk op Turismo Asturias voor nog meer informatie en inspiratie. 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  

2024-05-17T14:20:42Z dg43tfdfdgfd